Internationale samenwerking Noord-Zuid aan Katholieke Hogeschool Leuven
11th jun

2014

Internationale samenwerking Noord-Zuid aan Katholieke Hogeschool Leuven

Voor wie meer wil leren over de internationale samenwerking tussen Noord en Zuid, biedt de Katholieke Hogeschool Leuven de bachelor-na-bachelor opleiding “Internationale samenwerking Noord-Zuid”. Deze opleiding kun je volgen na het afronden van een bachelor of master en duurt 1 jaar. De eerste 2 maanden van de studie verdiep je je in theorie van ontwikkelingssamenwerking en globalisering, waarna je 6 maanden het veld ingaat in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Er is ruimte voor studenten uit allerlei vakgebieden, van bedrijfsmanagement tot ICT, verpleegkunde, sociaal werk of journalistiek.

Inhoud

De studie duurt een jaar en bestaat uit 60 ECTS. In de eerste maanden krijgen de studenten de vakken “Globalisering en duurzame ontwikkeling” en “Intercultureel samenwerken”, ter voorbereiding op hun verblijf in het buitenland. Tijdens deze vakken leren ze om Noord-Zuid vraagstukken te analyseren en er op te reflecteren vanuit verschillende achtergronden. Daarnaast leren ze hoe interculturele communicatie werkt.

Na het afronden van deze 2 vakken vertrekken de studenten voor 6 maanden naar het buitenland, waar ze een stage lopen die past bij hun vakgebied. Hier kunnen ze in de praktijk brengen wat ze de eerste 2 maanden hebben geleerd over Noord-Zuid vraagstukken en interculturele communicatie. Tijdens dit verblijf in het buitenland voeren de studenten ook een onderzoek uit, de conclusies hiervan worden genoteerd in de bachelorproef, die de afsluiting van de studie vormt.

foto_1341827641

Na de studie

Na de studie hebben studenten een sterkere positie op de arbeidsmarkt, omdat globalisering en interculturaliteit een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. Afgestudeerden kunnen dan ook in binnen- en buitenland aan de slag, met name op het gebied van kansarmoede, duurzaamheid en Noord-Zuidwerking.

Share This :