In 1944 startte de samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg, beter bekend als de BeNeLux. Het idee voor deze douane-unie was ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, om de samenwerking en solidariteit te bevorderen. Tien jaar later, in 1958, werd de samenwerking uitgebreid tot een Economische Unie.

benelux

In 2008 heeft het samenwerkingsverband een nieuwe naam gekregen, de Benelux Unie. Het doel van deze Unie is om de samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg op 4 gebieden te verbeteren. Het eerste speerpunt is een ‘groene’ samenwerking, met aandacht voor energie, klimaat en milieubeleid. Daarnaast wil men ook meer samenwerken op het gebied van visa-verstrekking en immigratie. Ten derde willen de 3 landen meer samenwerken om rampen, fraude en terrorisme te bestrijden. Tot slot is ook samenwerking op het gebied van transport en communicatie een speerpunt. De hoofdthema’s van 2014 zijn grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit, transport & logistiek en fraudepreventie.

Door vooraf onderlinge afspraken te maken, kunnen de 3 landen krachtig optreden in Europees overleg. Wanneer zij allemaal hetzelfde standpunt innemen, hebben ze het gewicht van een grote Europese lidstaat. Het secretariaat-generaal van de Benelux Unie is onpartijdig, professioneel, actief, open en resultaatgericht, om zo de belangen van alle partijen hoog te houden.

Luxembourg Benelux Summit

Van links naar rechts: Onze Belgische premier Elio di Rupo, de Luxemburgse premier Xavier Bettel en de Nederlandse premier Mark Rutte.